hanhialan tila

UKK


Millaisissa oloissa kalkkunat on kasvatettu?

Kalkkunat kasvatetaan tilalla perinteikkäässä navettarakennuksessa, joka on muutettu siipikarjalle sopivaksi. Kalkkunauntuvikot kasvatetaan ensin pienemmissä ringeissä, jonka jälkeen ne pääsevät kutterinpurupohjalle kasvamaan tilaviin olosuhteisiin. Tila täyttää kaikki eläintenpidolle asetetut vaatimukset. Ruoka- ja vesipisteitä on riittävästi, jotta jokainen lintu saa niistä osansa. Eläimiä valvotaan säännöllisesti useita kertoja päivässä, jotta mahdollisiin ongelmiin päästään puuttumaan heti.

kalkkunoita hanhiala


Miten eläinten hyvinvointi on huomioitu?

Eläimet kasvatetaan kestokuivikepohjalla, jonne lisätään kuivikkeita kasvatuksen aikana. Eläimillä on runsaasti tilaa, kasvatustilan ilmanvaihto on koneellinen ja näin ollen siellä on myös hyvä ilma. Kalkkunoille tarjotaan virikeolkia ja lisäksi niillä on jatkuvasti ruokaa ja vettä saatavilla. Kalkkuna on laumaeläin, joka viihtyy lajitovereidensa seurassa.


Miten tautiriskit huomioidaan?

Tautiriskien huomioiminen on monivaiheista, kasvatushalli pestään ja desinfioidaan jokaisen uuden kasvatuserän välissä, tiloihin ei päästetä sisälle ulkopuolisia henkilöitä, tiloissa käytetään erillisiä suojavaatteita, jalkineet vaihdetaan aina eläinten luo mennessä ja estetään ulkopuolelta esimerkiksi pikkulintujen pääsy halliin. Eläinlääkäri ottaa vaadittavat näytteet tiloista kasvatuksen aikana.

Miten kalkkunoita on ruokittu?

Kalkkunoiden ruokintaan on käytetty alussa kalkkunoille suunniteltua täysrehua, joka sisältää kaikki pienen linnun kehitykseen tarvittavat aineet. Lintuparven kasvaessa alamme käyttämään ruokinnassa tilalla tuotettua viljaa. Kasvatuksen loppuvaiheessa linnut saavat omaa viljaa ja pienen määrän valkuaisrehua sekä tarvittavat kivennäisaineet ja vitamiinit oikeassa suhteessa, jolloin niiden luusto ja rakenne kestävät kasvun.


Miten olette saaneet ammattitaidon kalkkunoiden kasvatukseen?

Tilalla on toimittu siipikarjan parissa jo yli 30 vuotta, joten kokemusta on ehtinyt kertyä sekä kantapään kautta että kouluttautumalla. Tilan nykyinen isäntäpari pyrkii kehittämään yritystoimintaa ja omaa osaamistaan koko ajan. Myös kiristyvät vaatimukset koskien eläintenpitoa ja elintarvikelainsäädäntöä edellyttävät jatkuvaa opiskelua ja ajankohtaisten asioiden seuraamista.

Onko pakastettu tuote maultaan heikompi kuin juuri palvattu?

Pakastettu tuote ei ole mielestämme eikä asiakkailta saamamme palautteen perusteella maultaan heikompi kuin juuri palvista tullut lihakaan. Tärkeää on vain antaa savustetun linnun sulaa rauhassa lihapussissa, johon se on pakattu. Tällöin lihan kosteus tasaantuu sopivasti. Pakastaminen takaa tuotteen korkean hygieenisen laadun.

Kuinka kauan sulatettu kalkkuna säilyy?

Savustetun kalkkunan säilyminen riippuu erittäin paljon siitä, kuinka kauan sitä pidetään tarjolla lämpimässä.


Kuinka paljon kalkkunaa täytyy varata ruokailijaa kohti?

Tämä kysymys on vaikea ja riippuu toki syöjien ruokahalusta ja muiden tarjottavien määrästä. Pitopalveluyrittäjät, jotka käyttävät tuotteitamme, ovat varanneet kalkkunaa muun tarjoilun ohessa noin 150-200 g/henkilö/ruokailu.

Miten kalkkunaa valmistetaan?

Savustettua kalkkunaa on erittäin helppo tarjota, se on heti valmis syötäväksi ja sopii kiireisenkin ihmisen juhlapöytään. Tuotteen annetaan vain rauhassa sulaa, jonka jälkeen se on tarjoiltavissa. Raakaa kalkkunaa valmistettaessa suositellaan kalkkuna usein täytettäväksi, jotta se ei kuivuisi liikaa kypsennettäessä.


Onko kalkkuna huomattavasti kinkkua terveellisempää?

Terveellisyydestä omien tuotteidemme kohdalla uskallamme todeta, että ne ovat tehty ilman säilöntä- ja lisäaineita. Sen lisäksi kalkkuna itsessään on erittäin vähärasvainen lintu.

Miten kalkkunanmakkaraa käytetään?

Kalkkunamakkara on hieman sianlihaa sisältävä valmiste, joka sopii hyvin keittoruokiin tms. Tuotetta voi myös grillata, mutta silloin on oltava tarkkana, ettei makkara ehdi kärventyä, koska se sisältää vain vähän rasvaa.


Tarkkaillaanko tuotteiden laatua?

Teetämme tuotteiden jatkojalostuksen ostopalveluina. Kalkkunan savustuksen hoitaa Perniön Saunapalvi, nakit ja makkarat on valmistettu Perniön Lihassa, joissa tuotteiden laaduntarkkailua tehdään erittäin tiukkojen elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukaan. Tuotteista saadaan myös runsaasti palautetta, joiden perusteella niitä pyritään kehittämään.